Paw Icon
Dalmation by a chair

Att lära hunden hantera fyrverkerier: tips & tricks

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Print

Hundar och fyrverkerier är ingen självklar kombination. Tycker din hund att fyrverkerier är pest och vill du hjälpa honom eller henne att klara nyårssmällarna utan problem? Med fyrverkeriträning kan man vänja hunden vid plötsliga ljud utomhus. Läs här hur du kan gå tillväga!

1.     Börja träningen i tid

Det tar tid att lära hunden att fyrverkeriljud är ofarliga och det finns inga genvägar. Det är därför viktigt att påbörja träningen i god tid (minst två månader innan nyår) så att hunden kan vänja sig vid ljuden i sin egen takt.

2.     Ljudträning för hundar

Du kan långsamt vänja hunden vid fyrverkeriljud så att den associerar fyrverkerier med positiva upplevelser. I början spelar du upp ljuden vid mycket låg volym. Lek med hunden under tiden eller ge den ett ben eller en leksak för att avleda uppmärksamheten. Om hunden inte reagerar på ljuden höjer du volymen en aning. Om det går bra höjer du volymen lite till och så vidare.

Vill du veta mer? Upptäck våra tips för ljudträning.

3.     Utsätt inte hunden för riktiga fyrverkerier

Vissa är övertygade om att man måste gå ut bland fyrverkerierna om hunden är rädd, för att på så sätt låta den konfrontera sina rädslor (en teknik kallad ”flooding”), och att hunden då till sist övervinner sin rädsla för fyrverkerierna. Men experterna är övertygade om att ”flooding” snarare har motsatt effekt och att det bara gör hunden ännu räddare för fyrverkeriljud. Dessutom kan hundens panikreaktioner leda till farliga situationer för hunden, för personer i omgivningen och för dig själv. Och även om hunden är lugn inomhus när fyrverkerierna sätter igång avråder vi ifrån att ta med den ut.

4.     Agera alltid som en ledare

Tänk alltid på att hunden baserar mycket av sitt beteende på ditt beteende eftersom den betraktar dig som ledaren. Tänk därför på att du inte ska böja dig ner under fyrverkeriträningen (om du gör dig själv mindre uppfattar hunden det som ett tecken på rädsla) och att du talar i en neutral ton. Du ska agera som att du inte märker ljuden, och om hunden börjar bli orolig ska du sänka volymen. Trösta inte hunden, då bekräftar du rädslan och det gör bara hunden ännu mer orolig. 

Produits

Plus Beteende

Scroll to Top